Cílem těchto Zásad zpracování osobních údajů pro zákazníky Saladbox.cz (dále i „subjekt údajů“) vydaných společností Stairway s.r.o., se sídlem Bělohorská 260/39, Břevnov, 169 00 Praha 6, IČO: 03577163, která je provozovatelem značky SALAD BOX(dále jen „Správce“ nebo SALAD BOX) je poskytnout informace o tom, jaké osobní údaje Správce zpracovává o fyzických osobách při poskytování služeb a prodeji zboží, k jakým účelům a jak dlouho Správce tyto osobní údaje v souladu s platnými právními předpisy zpracovává, a rovněž informovat o tom, jaká práva fyzickým osobám v souvislosti se zpracováním jejich osobních údajů náleží.
Prázdné kalorie
versus nutriční hodnota
V ideálním případě potraviny poskytují jak energii, tak další látky nazývané mikronutrienty, což jsou například vitamíny a minerály.
Je smutné, že většina dnešních potravin je zpracována tak, že energie je jediným poskytnutým prvkem. Tato energie se nazývá "prázdné kalorie", a to právě kvůli nedostatku živin.
Jak se správně hydratovat
a proč?
Naše tělo závisí na vodě, aby přežilo. Každá buňka, tkáň nebo orgán potřebují vodu. Proto, kromě stravy, fyzické aktivity a odpočinku, je správná hydratace jedním z hlavních rysů zdravého životního stylu.
Lidské tělo obsahuje více než 70% vody. Toto procentní zastoupení je vysvětlované především podílem tukové tkáně. Čím vyšší procento tuku, tím nižší je procento vody.
V létě je hydratace zcela zásadní. Přesto musíme být opatrní, jaký druh vody pijeme, abychom zajistili správné vstřebávání nutričních látek, pomohli trávení, udrželi funkci ledvin a kontrolovali acidobazickou rovnováhu těla.
Symptomy dehydratace se skládají z pocitu sucha v ústech, prodloužené únavy, suché kůže, ospalosti, pocitu intenzivní žízně, bolesti hlavy a tmavé barvy moči.
Neperlivá voda je dobrá volba pro absolutně všechny, zatímco minerální voda je doporučována pouze pro lidi, kteří netrpí ledvinovými nebo srdečními chorobami.
Denní spotřeba tekutin závisí na:
•fyzické aktivitě (příjem se úměrně zvyšuje s úrovní tělesné aktivity podle typu sportu, intenzity a trvání)
•dietě (bohatá strava v ovoci, zelenině nebo polévkách přináší do těla příznivé tekutiny)
•hmotnosti (požadavky na kapalinu jsou pro každou osobu různé v závislosti na vlastní hmotnosti)
•teplotě a prostředí (vystavením se vyšší teplotě nebo suchému prostředí potřebuje naše tělo více tekutin, aby udrželo konstantní teplotu)
Nyní už jen zbývá říct, jak správně začít.
Doporučuje se konzumovat asi 8 sklenic vody denně, což odpovídá přibližně 2 000 ml pro osobu s hmotností 70 kg. Každá osoba potřebuje během dne 1 ml kapaliny / 1 kcal, nebo jednodušeji 30-35 ml / kg.
Doporučenými tekutinami jsou voda, ovocem obohacená voda (např. limonáda), rostlinné nebo ovocné čaje, příležitostné česrtvé ovoce, stejně jako spousta zeleniny a polévek.
Autor: Iulia Hadarean, výživář-dietolog
Chutné a zároveň zdravé
dezerty
"Dezerty se nedostanou do žaludku, jdou přímo do srdce". To je věta, kterou po sladké tečce říkáme všichni. Tento druh občerstvení uspokojuje naše chuťové pohárky, na čemž nám zřejmě záleží více než na skutečnosti, jaká je jeho výživová hodnota. Ta může nebo nemusí splňovat naše nutriční potřeby.
Doslova se může dezert dostat "přímo do srdce" množstvím cukru, který obsahuje. Je dobře známo, že strava bohatá na cukr může zvýšit riziko obezity, cukrovky a kardiovaskulárních chorob jako je arteriální hypertenze, dyslipidémie apod.
V případě, že se staráme o naše zdraví a chceme si užít zdravý, dlouhý život, je ideální volit vyvážený a zdravý jídelníček. Ačkoli je cukr přítomen ve většině potravin, pro lidské tělo je nejhorším nepřítelem zejména bílý, zpracovaný cukr.
Lidské tělo přebírá potřebné cukry (glukózu, fruktózu) z ostatních druhů potravin: celozrnných obilovin (celozrnný chléb, rýže, celozrnné těstoviny, brambory, oves, ječmen, žito), zeleniny (fazole, hrach) a ovoce.
Ve skutečnosti se doporučuje omezit konzumaci cukru na 30 g / den u žen a 40 g / den u mužů.
Chceme-li však omezit množství cukru, ale i přesto si nadále vychutnávat sladké lahůdky, mohli bychom se rozhodnout pro méně zpracované sladkosti s vyšší nutriční hodnotou.
Zmrzlina, vafle, bonbóny, želé fazolky a koláče mohou být nahrazeny například ovocem nebo ovocným jogurtem. Ne, nemluvíme o hotových výrobcích, které obsahují značné množství cukru, ale o těch, které si můžeme sami vyrobit.
Skvělá volba pro zdravý dezert je jednoduchá: řecký jogurt s přidaným čerstvým ovocem nebo ovocným džemem.
Jaké jsou výhody?
Pokud si vybereme řecký jogurt, má větší množství bílkovin, a tím poskytuje prodloužený pocit sytosti. Kromě toho obsahuje mnohem menší množství cukru, stejně tak čerstvé ovoce nebo ovocný džem.
Další možností pro zdravý dezert je právě pudink. Nepotřebujeme prášky na jeho získání, můžeme použít celou škálu potravin, které mají vlastnosti absorpce kapaliny a které dosáhnou konzistence pudingu.
Věděli jste, že chia semena jsou pro to ideální?
Kromě bohatosti na vlákninu a spousty dalších výhod, mají chia semena schopnost absorbovat kapalinu do které jsou umístěny, a vytvářet tak gel, který dává dlouhotrvající pocit sytosti. Chia pudink je ideální volbou pro dezerty a lze jej připravit jak s mlékem na bázi živočišného, tak rostlinného mléka v různých kombinacích: s čerstvým ovocem, ovocným džemem, arašídovým máslem atd.
S tak velkým výběrem je snadné užít si zdravého dezertu! Nezapomeňte, potřebujeme vyživovat nejen naše těla, ale i duši!
Iulia Hadareanová
Výživář-dietolog
Jak získat energii
i během léta
Jaro přineslo nejen slunce, ale i bohatou zeleninu a ovoce plné vitaminů a barev. Právě teď jsou nejlepší volbou k nastartování organismu nejrůznější saláty a polévky bohaté na zeleninu.
Všestranné, křupavé, s různorodými texturami, barvami a příchutěmi... Právě saláty jsou nejdokonalejší možností, pokud jde o vitaminizaci. Chcete-li udržovat zdravý životní styl, zvykněte si jíst alespoň jeden salát denně, ať už doma nebo v práci.
Jaké vitamíny naše tělo potřebuje přesně v tomto období:
Vitamín A
Je důležitý pro zdraví kůže, sliznic, a taktéž přispívá k dobrému zraku.
Najdeme ho ve vejcích, zelené zelenině (špenát), fazolích, oranžovém ovoci (pomerančích, meruňkách, broskvích) a zelenině (mrkvi, paprice).
Salát bohatý na vitamín A je Green Box.
Vitamín B1 (thiamin)
Také známý jako "vitamín dobré vůle" nebo "vitamín zvyšující inteligenci". Vitamín B je pro tělo nepostradatelný kvůli jeho příznivým účinkům na nervový systém.
Najdeme ho v pivních kvasnicích, mase, celozrnných obilovinách, slunečnicových semínkách, luštěninách (fazoli, cizrně) nebo müsli jogurtu.
Vitamín B2 (riboflavin)
Je důležitý pro zdraví vlasů, nehtů a očí.
Významnými zdroji tohoto vitaminu jsou vejce, houby, špenát, brokolice a ředkvičky.
Najdete ho například v našich houbových krémových polévkách.
Vitamín B3 (niacin)
Pomáhá kontrolovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Najdeme ho v červené řepě, lososu, tuňáku, lískových oříšcích a slunečnicových semenech.
Vitamín B6 má velký vliv na růstový proces a může pomoci při léčbě kardiovaskulárních onemocnění.
Dobrým zdrojem jsou banány, losos, špenát, avokádo, žloutky nebo celozrnné obiloviny.
Nebo můžete zkusit Aljaška salát či tuňákový salát.
Vitamín B12 (kobalamin)
Přispívá k řádnému fungování buněk, nervového systému a gastrointestinálního traktu.
Najdeme ho ve zvířecích produktech, jako je kuřecí maso, ryby, hovězí maso, vejce, mléčné výrobky (sýr) nebo, nejjednodušeji, v našem “The most wanted” salátu.
Vitamín C
Potřebujeme zejména v přechodných obdobích roka, protože nám pomáhá udržovat imunitu a zdraví.
Navíc vitamín C usnadňuje vstřebávání železa v zažívací trubici a najdeme ho v citrusech (citróny, pomeranče, grapefruit), brokolici, melounu, petrželi atd.
Je zásadní pro zdraví kostí. Dodávají nám jej sluneční paprsky, ale můžeme ho také získat z vaječného žloutku, ryb, jater nebo hub.
Můžete také vyzkoušet náš salát Boston.
Vitamín E
Tento vitamín je vynikající antioxidant, který bojuje proti volným radikálům.
Hlavními zdroji vitaminu E jsou: vlašské ořechy, semena, rostlinný olej, zelené listy, obiloviny a brokolici.
Zkuste naši brokolicovou polévku.
Vitamin K
Tento vitamín hraje důležitou roli při srážení krve.
Můžete jej najít ve špenátu, chřestu, brokolici, zelených fazolí, vejcích nebo třeba naší špenátové polévce.
Autor: Iulia Hadarean, výživář-dietolog
Pozitivní působení jahod
na vaše zdraví
Jahody (Fragraria ananassa), známé jako divoké ovoce starověkých Řeků a Římanů a vysoce ceněná rostlina ve středověku, byly pěstovány v evropských zahradách až od 18. století. Ve skutečnosti jsou hybridem mezi divokými jahodami ze Severní Ameriky a Chile.
Kapusta
favorit amerických milionářů
Společně s její barvou - od zelené až po fialovou a s hladkými nebo zvlněnými listy je příbuzná s brokolicí, květákem nebo zelím. Kapusta je ale jednou z nejvýživnějších potravin na světě.
Přínosy přírodních sacharidů pro naše zdraví
cizrna, fazole, čočka
Příjem kalorií ze sacharidů má představovat 50-60 % z celkového denního energetického příjmu. Jsou tak hlavním zdrojem energie pro naše tělo. Důležité je vnímat, jaké sacharidy konzumujeme.
Klíčící semena
zdroj výživných látek
Určitě jste již viděli v různých hypermarketech, nebo dokonce v kuchyních, malá, jasně zeleně barevná zrníčka... I zde platí, že se zvědavostí roste chuť k jídlu, takže si o těchto semínkách řekneme něco více.