Prázdné kalorie

versus nutriční hodnota

 Publish date: 10 May 2018

title

V ideálním případě potraviny poskytují jak energii, tak další látky nazývané mikronutrienty, což jsou například vitamíny a minerály.

Je smutné, že většina dnešních potravin je zpracována tak, že energie je jediným poskytnutým prvkem. Tato energie se nazývá "prázdné kalorie", a to právě kvůli nedostatku živin.

Cukr, vysoce rafinovaná mouka a alkohol jsou typickými zdroji. Oleje a průmyslové tuky lze za tyto zdroje považovat také, pokud byla původní struktura změněna zpracováním. Definice této rovnice je pak velice jednoduchá: vysoká kalorická hodnota v kombinaci s nízkou výživovou hodnotou. Řada průmyslových výrobků, cukrovinek a občerstvení bohužel zcela odpovídají této rovnici.

Navíc některé složky mohou být nejenom bez nezbytných živin, ale také mohou obsahovat látky škodlivé pro metabolismus, endokrinní, kardiovaskulární systém, a dokonce i pro psychickou pohodu. Věda prokázala tyto účinky hlavně u cukru, který je velkým nepřítelem mimo jiné v boji proti obezitě a cukrovce.

Naproti tomu jsou potraviny, které jsou nutričně bohaté a poskytují tělu možství kvalitních živin. Často poskytují spoustu energie, jako v případě semen, kvalitních olejů, obilovin, sušeného ovoce nebo některých mléčných výrobků.

Jindy se jedná o potraviny s nízkým obsahem kalorií, ale bohaté na užitečné složky. Tak je tomu u mnoha druhů ovoce, libového masa, ryb, salátů, polévek a zeleninových pokrmů. Tyto potraviny jsou nutričně velice bohaté a mají nízkou hodnotu kalorií, což pak působí jako opak "prázdných" kalorií.

Pokud by exiistovalo ideální jídlo, bylo by jistě nutričně velmi hodnotné!

 

Autor: Dr. Adrian Copcea, odborník na výživu

}